Teknoloji ve Pasif Yaşam, Çocuklarımızı Nasıl Etkiliyor?



Teknoloji ve Pasif Yaşam, Çocuklarımızı Nasıl Etkiliyor?

 

Geleceğimiz olan çocuklarımızın daha fazla koruyabilmek için şaşırtıcı derecede yüksek olan hareketsizlik oranlarını ele alacağımız bir yazı ile karşınızdayız.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber neredeyse her şey tek bir buton ile ulaşılabilir hale geldi. Alışveriş, öğrenme, çalışma ve eğlence platformlarına konforlu bir şekilde evimizden, otobüsle seyahat ederken veya bir kafede otururken ulaşabiliyoruz. Tüm bunların bir bedeli de var; teknolojinin yaşamımızı değiştirmesiyle beraber en çok etkilenen çocuklarımız olacak.

Yayınlanan iki çalışma teknolojinin çocuklarımızın pasifliğinde nasıl etkin rol oynadığını göz önüne seriyor. İlki İngiltere’de 6-7 yaş aralığındaki 6500 çocuk üzerinde yapılmış. Sonuçlara göre çocukların sadece %51’i tavsiye edilen düzeyde fiziksel olarak aktifler. Yüzde 38 ile kızlar erkeklere göre (%62) çok daha az aktifler. İkinci araştırma İngiliz çocukların ortalama kaç yaşında cep telefonuna sahip olduklarına üzerine. Sonuçlar genellikle 12 yaşı gösterse de 10 ve 5 yaş da göz ardı edilemeyecek oranda. Benzer şekilde geçtiğimiz yıllarda İspanya’da yapılan bir araştırma, 6-18 yaş arasındaki çocukların sadece %48’inin günde bir saat fiziksel aktivite yaptığını gösteriyor. Aynı araştırma kızların %49’u ve erkeklerin %37’si boş zamanlarında hiç spor yapmıyor. Başka bir araştırmaya göre ise, geçtiğimiz son 10 yılda dünya çapında 15 ve daha yukarı yaştaki yetişkinlerin yaklaşık % 31'i yeterince aktif değildi.

Dünya yavaşlıyor, ancak bunun sonucu olarak hareketsiz bir yaşam tarzına eşlik eden karbon emisyonları artıyor. Fiziksel inaktivite, dünya genelinde dördüncü ölüm nedenidir ve her yıl yaklaşık 3,2 milyon ölüm, yetersiz fiziksel aktivite ile bağlantılı şekilde gerçekleşiyor. Bu sayıyı önemli ölçüde azaltmaya başlamamızın tek yolu, çocuklara kazandırılacak alışkanlıklar ve daha aktif yaşamüzerine yapılacak teşviklerdir.

Peki Neler Yapılabilir?

  • Boş zamanlarınızda çocuklarınız ile beraber saklambaç, kovalamaca, körebe gibi hareketli oyunlar oynayarak onları alıştırmanız mümkün.
  • Potansiyel tehlikeler karşısında aileler bazen çok sınırlayıcı olabiliyor. Çocukların ağaçlara tırmanlarına, koşmalarına, zıplamalarına ve risk almalarına izin verilmesi gerekiyor.
  • Televizyon, bilgisayar veya akıllı telefonbaşında geçirilen vakit, çocuklarda hareketsizliği alışkanlık haline getirebiliyor. Ailece yürüyüşlere çıkmak ve bisiklet sürmek bu hareketsizlik döngülerini kırabilir.
  • Çocuğunuz ile birlikte yapabileceğiniz yaz aktiviteleri bulabilirsiniz. Bu hem iki tarafın da hayatına hareket kazandıracağı gibi hem de duygusal bağınızın gelişmesine yardımcı olacaktır.

Teknolojinin hayatımızı sadece olumlu yönde etkilediği, daha hareketli ve sağlıklı günler geçirmenizi dileriz.

Kaynak: https://www.karel.com.tr/blog/teknoloji-ve-pasif-yasam-cocuklarimizi-nasil-etkiliyor

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar






İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları