11. Kalkınma Planı
11. Kalkınma Planı
Son yıllarda Ar-Ge ve inovasyona verilen destekler, yapılan yatırımlar, Ar-Ge ve tasarım merkezi sayılarındaki artış, ihracata verilen destekler devam ediyor. 29 Ağustos’ta açıklanan yeni hedefler ise heyecan vericidir. 2019-2023 yıllarını kapsayan 11. kalkınma planında; istikrarlı büyümenin ancak ihracat ile sağlanacağının açıklanması, bunun için ihracat ana planı oluşturulması, 226,6 milyar dolarlık ihracatın hedeflenmesi, 17 ülkenin hedef olarak seçilmesi, 5 ana sektörün belirlenmesi, yüksek teknolojiye dayalı ürün ihracatını %3,5’den %5’lere yükseltme planı önemli hedeflerdir. Yüksek teknolojiye dayalı sanayi üretiminde ihracatı artırmanın ana unsur olduğu, verimlilik, inovasyon ve dijitalleşme odaklı olarak bu çalışmaların yürütülecek olması, özellikle “bilişim ve yapay zekâ” alanına büyük önem verildiği, TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zekâ Enstitüsü kurulmasının planlandığı, diğer hususlara baktığımızda ise e-ihracatçı sayısının artırılması, yeni nesil serbest bölgelerinin ve kümelenmelerinin oluşturulması, KOBİ’lerin özel olarak desteklenmesi, akıllı ihracat platformu oluşturulması ve veri analitiği mükemmeliyet merkezi gibi yapıların kurulması da önemli hususlardır. Bu yapılardan ve sunulan fırsatlardan mutlaka siber güvenlik ve savunma sektörümüz de faydalanmalı, bu sektörümüze de özel olarak destekler verilmelidir.
Bir önceki sayılarımızda, WhatsApp ‘hack’leme konusunda detaylı olarak yazmıştım. Ama görünen o ki mobil cep telefonlarını ‘hack’leme konusu popülerliğini kaybetmeyecek. Çok yeni keşfedilen bir saldırı türünde, saldırganların hedeflenen cep telefonlarını SMS göndererek kolaylıkla ele geçirdiği bir kaç gün önce raporlandı. İstenilen bir telefona atılan bir SMS mesajı ile erişilebilmesi sağlayan bu casusluk yaklaşımı artık açığa çıkarılmıştır. Adı "SimJacker" olan bu güvenlik açığı, en az 30 ülkede mobil operatörler tarafından yaygın olarak kullanılan SIM kartlarına yerleştirilen, katma değerli hizmetleri destekleyen S@T Tarayıcı (SIMalliance Toolbox Browser) yazılım parçasında bulunmuştur. Mobil penetrasyonun artmış olması, tüm işlemlerin bu ortamlara kayması ve etkin olarak bu ortamların kullanılması gibi sebeplerden dolayı bu konuda daha çok başımız ağrıyacak gibi görünüyor. Bunları tespit ve önlemeye yönelik mutlaka daha etkin çalışmaların yapılması, önlemlerin alınması, araştırma ve test merkezleri kurulmasının artık çok gerekli olduğu ortadadır. Bu konu gözden kaçırmamalıdır.
Bu sayımızda; siber ortamlardaki yetenekli çocuklarımızın maharetlerine, endüstriyel nesnelerin internetine, dijital ödemelerde artan dolandırıcılıklarla mücadele için yapılması gerekenlere, son yıllarda finans sektöründe işlenen siber suçlara, siber savunmada NATO etkisine, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nda yeni gelişmelere, Instagramdaki oltalama saldırılarına karşı yapılan uyarılara, siber saldırganların yakalanmamak için uyguladıkları atlatma ve anti analiz tekniklerine, siber tehditlerin yeni silahı haline gelen sosyal medya tehlikelerine yer verdik…
Keyifli okumalar dilerim.
Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU